25 Juli 2015, een dag om nooit te vergeten

Rond drie uur brak het voorspelde noodweer los boven Haarlem. Terwijl de berichten over gesneuvelde bomen op Twitter binnendruppelden, werd ons kantoor in één klap in het donker gehuld.

Plotseling een boom voor het raam (Foto JD)

Plotseling een boom voor het raam (Foto JD)

Dat bleek te zijn veroorzaakt doordat één van de bomen op onze Zadelmakerslaan met wortel en al uit de grond was gerukt en het raam verduisterde. Nadere inspectie wees uit dat er in totaal in deze kleine straat maar liefst vier bomen geveld waren, allemaal acacia’s overigens. Twee ervan lagen dwars over de weg, zodat het autoverkeer danig beperkt werd.

Rijweg versperd (Foto JD)

Rijweg versperd (Foto JD)

De grote hoeveelheid gesneuvelde bomen was aanleiding tot het speculeren over de oorzaak. De bomen hebben wellicht te weinig ruimte, er liggen overal tegels en er is teveel bebouwing. Te zwaar vrachtverkeer. Natuur in Haarlem vestigt echter onze aandacht op de volgende verklaring. “Hoog grondwater zorgt dat wortels aan het oppervlak blijven en geen grip krijgen in de grond. De straten zijn leeg, niets breekt de wind, alleen de boom. Die dan weer breekt door de wind. De straten veranderen in windtunnels, een boom krijgt hierdoor de windvlaag vol erop.” Dat zou de kaalslag in onze straat kunnen verklaren.

De storm bracht ook een stuk verbroedering mee. Een straatgenoot kwam spontaan alle takken afzagen die de entree van de gebouwen verhinderde. Vele bewoners kwamen ook naar buiten om de neergehaalde bomen en de mogelijke schade te fotograferen. Zo spreek je nog eens iemand!

Brandweerploeg uit Spaarndam in actie (Foto JD)

Brandweerploeg uit Spaarndam in actie (Foto JD)

Rond 23.15 uur kwamen de vrijwilligers van de brandweer uit Spaarndam de twee dwars over de weg liggende stammen verplaatsen zodat de straat weer toegankelijk was. Hoe lang het gaat duren voordat alle sporen van dit natuurgeweld zijn verwijderd, weten we op dit moment nog niet. We wachten af …

Redactie Wijkkrant Welgelegen

Meer foto’s van de Zadelmakerslaan