Bezoek Paviljoen Welgelegen tijdens Open Monumentendagen

Het Noord-Hollandse provinciehuis, ook wel bekend als ‘Paviljoen Welgelegen’ is op zaterdag 12 september en zondag 13 september 2015 open voor publiek.
Het gebouw, ooit buitenplaats, kunstgalerij, paleis en museum is één van de mooiste neoclassicistische gebouwen in Nederland en heeft een boeiende geschiedenis. Iedereen kan tijdens de Open Monumentendagen een kijkje komen nemen.
Paviljoen Welgelegen, sinds 1930 de zetel van het bestuur van de provincie Noord-Holland, heeft een lange en bewogen geschiedenis. Gebouwd in het revolutiejaar 1789 voor bankier Henry Hope, daarna buitenverblijf voor onder meer koning Lodewijk Napoleon en Wilhelmina van Pruisen, de moeder van koning Willem I. Tussen 2007 en 2009 werd het paviljoen gerestaureerd.
De historische tentoonstelling ‘Welkom in Welgelegen’ laat een groot deel van die geschiedenis zien.
De tijdelijke expositie ‘DIS’ is ook te bezichtigen. De werken die te zien zijn, zijn geïnspireerd op het gedicht DIS* van Jean Pierre Rawie. De werken zijn gemaakt door oudere en jonge kunstenaars. Samen zijn ze in een moderne meester-gezel relatie aan de slag gegaan. Op www.expo-DIS.nl vertellen de kunstenaars over de bijzondere samenwerking.

Open

Paviljoen Welgelegen is op zaterdag 12 september geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag 13 september van 12.00 uur tot 17.00 uur. Tussen 12.00 – 16.30 zijn er doorlopend rondleidingen in de stijlkamers. De bijzondere stijlkamers zijn alleen tijdens de monumentendagen opengesteld. Bezoekers kunnen ook zelfstandig een route door Paviljoen Welgelegen volgen. Locatie: Dreef 3, Haarlem.

Virtuele tour

Kunt u niet komen of wilt u zien wat u kunt verwachten, doe dan devirtuele tour.